Social banking en de lessen uit de kredietcrisis

Het vertrouwen dat consumenten hebben in de klassieke bank is door de kredietcrisis op een historisch laag niveau beland. Volgens het advies van de commissie Maas moeten banken daarom weer ouderwets het belang van spaarders en consumenten voor op stellen. Dat is niet alleen ouderwets, maar juist zeer actueel als je in het licht van het sociale internet bekijkt. Andere branches zijn door Internet al enorm opgeschud; google maakt een einde aan encyclopedieen, Ebay aan rubrieksadvertenties, netwerksites als LinkedIn veranderen CRM ingrijpend. De vraag voor de commissie Maas is: kan de klassieke bank die rol wel vervullen? Is er voldoende vertrouwen in het bankmodel zoals we het kennen? Die vraag zullen we onder meer voorleggen aan een aantal innovatieve bankiers tijdens de panel discussie over social banking op de CSN Conference op 14 mei in Amsterdam.

logo-can2

Waar is Financiele Marktplaats.nl?
Wanneer maakt de bank 2.0 zijn intrede? Goed nieuws, ze zijn er al. Ze komen op als echte startups, buiten de grote financiele instellingen. Ze worden gestart door ondernemers met financiele ervaring die het anders willen. Ze bouwen schatten aan ervaring in de microfinanciering, waar vraag en aanbod tussen 1e en 3e wereld direct gekoppeld worden. Ze heten Pifworld, MyC4,Umpqua, Smava en Caja Navarra.

smava_logo1

Vraag en aanbod via de community
Iedereen kan de rol van uitlener vervullen. Ik heb 10.000 euro over, jij hebt 10.000 euro nodig. Als we door consumer ratings gesteund betrouwbaar profiel hebben, hoeven we alleen de prijs af te spreken, toch?  Crowdsourcing bestaat dus ook al in de financiele wereld: het heet banking 2.0. Er zijn al bedrijven zoals die de efficientie en marktwerking van het sociale web combineren met de bankiersrol. Marktplaats.nl, maar dan voor geld. De bank is tenslotte vooral een intermediar tussen vraag naar en aanbod van geld, waarom zou dat niet veel efficienter kunnen via het sociale internet?

Is social banking de toekomst van de bank?
Reeds in 2006 (!!) voorspelde visionair Frans van der Reep, in het dagelijks leven topstrateeg bij KPN, het einde van de bank (Welke toekomst hebben banken?).
Frans verdiept zich in de vermenselijking van het Internet en banking 2.0. Hij zal op 14 mei tijdens de CSN Conference de panel discussie over social banking openen. Interessant is ook zijn AD colum Boobert u al?

Na de inleiding door Frans van der Reep zullen de volgende experts de toekomst van het bankwezen bespreken, in het bijzonder de kansen van social banking: